söndag 4 december 2016

onsdag 2 november 2016

Kulturkrockar

Om skillnaden Sverige - England

Några av sakerna som jag och André har funderat över under våra dagar i Oxford och London. 

1. Maten
Det som är spännande med maten i England är att om du ska beskriva det så låter det som någonting du skulle kunna hitta hemma i Sverige. Ingredienserna är samma - bröd, kött, korv, popcorn, godis, te, kaffe osv. Men när du ser det framför dig är det så annorlunda. Pajerna, deras korvar, vad de väljer att göra som färdigmat, hur de äter bönor och vitt bröd till allting, sötade popcorn, inget lösgodis etc.

Tänk bara på en av deras signaturrätter: Fish and chips. Fisk och pommes som ingredienser är inte konstigt i Sverige. Inte heller tanken på fisk och potatis. Men vi blandar aldrig panerad fisk med pommes.

2. Bussresor
- att det är så vanligt med returresor
- att de som säljer biljetterna till bussen står i busskuren 
- dubbeldäckaren och att sitta på ovanvåningen
- att säga tack/hejdå till busschauffören  är du går av

3. Cash is king
Jag vet att det är Sverige som skiljer sig från resten av världen här, men jag vänjer mig aldrig med att ha kontanter i plånboken. Å andra sidan har England kommit mycket längre med tekniken att bara låta kortet röra maskinen för att betala. Jag har bara sett Ica använda det hemma.

4. Brittiska bokhandlar
Hur kommer det sig att brittiska bokhandlar är så mycket mysigare än svenska? Det är lite som med maten - komponenterna är desamma men resultatet så annorlunda. Waterstone är en bokhandelkedja i England och helt standardiserad i innehåll och form  - men har trots det så mycket mer personlighet och själ än en svensk bokhandel.

*suck* jag tvingar in alla till bokhandlarna när vi går förbi dem. I oxford finns fyra (!) riktigt fina och när jag och André var i London tror jag att jag drog in honom i två av samma kedja. Jag skulle kunna bosätta mig i en brittisk bokhandel.

5. De färgade dörrarna
Jag gillar idén med de standardiserade husen som alla sitter ihop och ser likadana ut - så att du målar din ytterdörr i en stark färg för att kunna visa vilket hus som är ditt. Rosa, röda, blå, svarta. Jag tror att det enda jag aldrig sett är en "vanlig träfärgad" dörr ;)

6. Alkoholen
Alkoholreklam på taxibilarna och alkohol i matvarubutikerna. Att Sverige är strikt med sina alkohollagar vet vi men det är annorlunda att se andra länders sätt att hantera det.

måndag 5 september 2016

Problematiken inom läraryrket

Vilken tung rubrik jag drog till med där, men nu när jag har varit lärare i flera (!) veckor känner jag mig bekväm att meddela de största svårigheterna (just nu) för mig som (ny) lärare är:

-att hinna planera
-att motivera eleverna
-att kunna undervisa i ett ämne jag inte är behörig i (svenska som andraspråk)

Åtminstone precis vad jag trodde skulle vara svårast (klistra in reflektion kring självuppfyllande profetior här om ni önskar).

Att hinna planera
Jag har inget tidigare material att ta av och inga läroböcker att direkt utgå ifrån (och om jag har, vad för kul är det? Jag vill ju undervisa klasserna, inte läsa högt från läroboken). Även om kollegiet är fantastiskt stöttande och delar både idéer som material känner jag bördan av att sakna en klar röd tråd och kanske framförallt en erfarenhet i hur lång tid saker tar. Även om strukturen är klar saknas detaljerna, goda elevexempel och examinationsuppgifter. De som säger att första åren är tuffa skojar inte.

Att motivera eleverna
För även om jag har tankar och idéer är det trots allt deras idéer och perspektiv. Hur jag än planerar och funderar vill jag ju att de ska få driva, fundera och styra. En konstant kamp hos mig, kanske framförallt i de klasser som snällt bara följer mina direktiv, men såklart tydligast i de klasser som rakt ut ifrågasätter varje moment.

Att undervisa som obehörig
Det faktum att svenska som andraspråk är ett relativt ungt ämne att kunna studera till som lärare övergår mitt förstånd. Att jag kan det svenska språket och har studerat hur jag ska lära ut kunkaper till "svenskar" gör inte att jag har en förståelse för hur jag ska gå till väga när svenskan inte är uppbyggt från början i ens system.

Grammatik är ett så tydligt exempel där jag har studerat hur jag lär ut teorin eftersom eleverna har själva grammatiken "inbyggd". I SvA kan eleverna oftast redan teorin men saknar den svenska kontexten. Komplext, utvecklande och roligt javisst - men svårt utan utbildning.

tisdag 23 augusti 2016

En jobblista

Vilken härlig lista jag hittade hos Simone! Tycker jag passar bra nu i "nytt jobb"-tider. 

1. Vad ville du bli när du var liten?
Hade ganska många drömmar. Jag skulle vara superstjärna, skådespelerska, Disneyprinsessa, sångerska... Serietecknare, författare och journalist satte i länge. 
 
2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Jag trodde nog länge att det skulle vara skrivandet som skulle leda mig. Jag var sugen på något kreativt där jag fick chansen att använda mig av språket. 

3. Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan?
Jag var stark i flera ämnen. Allra bäst skulle jag säga var svenska, och till viss del bild. Jag hade nog inget ämne jag hade riktigt svårt för (skolbarn all the way), men jag kunde vara tveksam till praktiska, fysiska ämnen (som idrott, hemkunskap eller slöjd) och tyckte inte om hur franska, matte och naturvetenskapliga ämnen inte föll sig så naturligt som många samhällsorienterade ämnen gjorde. 

4. Vad gjorde du efter gymnasiet?
Sökte först till en hel del juristutbildningar, insåg mitt misstag eftersom jag inte skulle vilja arbeta som jurist, sökte in till lärarutbildningen i Växjö och började studera. 

5. Vilket var ditt allra första jobb?
Beroende på vad man räknar var jag städare i en gymnastiksal för en brottarförening, men mitt första ordentliga jobb var som allt-i-allo och hjälpreda på Sjölanders, ett företag som tillverkade stora liftar. Jag kopierade och scannade mest. 

6. Vad har du haft mer för yrken?
Jag har jobbat som lärarvikarie, läxhjälp, vårdbiträde, förtroendevald på heltid inom studentkåren, ledare på språkresor och barpersonal på studentpub.

7. Vad går ditt nuvarande jobb ut på?
Att undervisa i svenska och religion på gymnasienivå, samt att undervisa i svenska som andraspråk för elever som ännu inte har gymnasiekompetens. 

8. Vilka är dina starka / svaga sidor på ditt jobb?
Jag är stark i min förmåga att se strukturer och mönster och organisera därefter. Jag är duktig på att märka och se individer i massan och jag tycker att jag har ett bra bemötande. Jag är svagare i den aspekten att jag är ganska socialt försiktig och det tar ibland tid innan elever känner ett starkare förtroende så de kan känna ett starkt förtroende. Jag tror att jag även är för försiktig när det kommer till auktoritet. 

9. Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?
Nu har jag ju bara jobbat en vecka, men det jag är mest nöjd med hittils är mitt första utkast till en riktigt årsplanering.

10. Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?
Författare tror jag fortfarande är ett av drömjobben. Och forskare. Har en liten dröm om att en dag doktorera och fortsätta universitetsbanan. 

11. Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Jag vet inte. Jag tror att med rätt förutsättningar hade jag klarat det mesta, även om jag inte alltid hade tyckt det är det roligaste. Ett jobb där arbetsuppgifterna inte utvecklar mig, där kollegorna inte stöttar och lyfter mig, där ledningen inte lyssnar på mig och där jag känner missmod att gå till jobbet varje morgon.

12. Vad gör du om fem år?
Om fem år är jag trygg i mig själv, har erfarenhet från flera olika arbeten och arbetsplatser. Kanske är jag fortfarande lärare och har växt i rollen.

Ett första intryck

Idag träffade jag mina elever på Spri för första gången. Det var pirrigt. Dagen har varit tung, rörig men samtidigt förvånansvärt produktiv.

Några tankar/valda ögonblick:
- majoriteten av eleverna var tidiga, något som mina kollegor är vanligt hos spri. Motivation och ambition gör att de hänger på låset och vill visa allt de kan snabbt.

- den stora massan verkar ha en naturligt hjälpsam inställning. Om något faller plockar de upp, om någon inte förstår hjälps alla åt att översätta - vi har inte två språkstödjare som tolkar, vi har 80.

- det är svårt att anpassa sin svenska, nivån och hastighet - särskilt i de grupper som kräver tolk. Det kommer bli en sann utmaning att planera undervisning 

- jag har ett skrivbord och arbetsrum (äntligen)! Höjden av lycka ;)

måndag 22 augusti 2016

Imorgon smäller det

Jag har nu påbörjat min andra vecka som lärare :D Första veckan kan sammanfattas som positiv men rörig. Kollegorna är härliga, det verkar vara högt i tak, samarbetesinriktat och öppet klimat. Dock lider språkintroduktionen av problem där det märks att den startades upp snabbt och expanderar snabbare än det finns resurser. Trist, men inte helt förvånande och något som jag misstänker är ett nationellt problem.

Jag personligen är nervös över planeringen. Som ny har jag inga färdiga planeringar att utgå ifrån och det ä lite tufft att få räta på alla kurser. Samtidigt som jag har fått tillgång till mina kollegors material och som planering är otroligt kul.   *skratt* får se om eleverna får någon utbildning i höst ;)

Framförallt har allt hittills varit så himla kul. Jag har saknat skolmiljön, och jag är så taggad för att få träffa ungdomarna imorgon!

torsdag 18 augusti 2016

Vad hände nu?

AAhhhh

tydligen är jag lärare! Det visste jag ju, att jag blivit anställd som alltså, men det är helt ofattbart!

Jag har ett passerkort, nycklar, läroböcker, kämpar  med terminsplaneringar, kommer bil mentor, flyttar möbler, väntar på att få mitt alldeles egna skrivbord, går igenom introduktion för nyanställda och är så så så taggad på att faktiskt få träffa eleverna. Mina nya kollegor verkar så himla bra, trevliga, kul och trygga i sin arbetsplats. Ledningen verkar öppna och lyhörda. Det är säkert inte så fluffigt som dessa första dagar verkar, men å andra sidan har inte heller kaoset kallat terminsstart skrämt mig heller, och det är ju alltid något.

lördag 13 augusti 2016

Sista dagen på kåren (alldeles nästan)

Jag tog studenten och lämnade gymnasiet 2009 med siktet direkt inställt på Linnéuniversitetet och Växjö. Eller nja, jag sökte in efter sista ansökningsdag men hade lite flyt och kom in på lärarutbildningen trots allt. Första dagen på introduktionsföreläsningen stannade jag tills första ölen delades ut, tog tåget hem till Skåne och grät.

Förändringar har aldrig varit min grej.

Det tog ända till 2 januari 2012 tills jag flyttade till Växjö. Jag var singel för första gången på en längre tid, trött på att bo hemma och rädd för att jag missade livet "därute". Att pendla gick bra men gjorde att jag aldrig stannade längre än väntetiden till första stadsbussen till tåget. Jag var så rädd för att känna mig ensam. Den första vårterminen på plats gick jag med i allt. Jag sökte extrajobb som läxhjälp, lärarvikarie, mentorskap i Näktergalen, gick med i studentföreningar, fick jobb på Slottsstallarna och sökte till styrelsemedlem i studentkåren.

Under mina år på Linnéstudenterna hann jag prova ett par olika roller i organisationen. Jag började som styrelsemedlem på deltid, efter två år sökte jag som heltidare. Hektiskt och galet. Och helt fantastiskt. Så fantastiskt att faktiskt sluta kändes överväldigande läskigt. Så jag blev "poolare", eller vikarie under sommaren för personalen. För 2,5 timme varje vardag under sommaren har jag svarat på alla möjliga frågor som nya studenter har om sin kommande tid på universitetet.

I fredags jobbade jag min sista dag och kvitterade in min nyckel. På måndag börjar mitt nya jobb på Växjö Fria Gymnasium. Jag är förväntansfull, glad, spänd, nervös och absolut livrädd. Kåren är över.

Nästan. Jag är fortfarande verksamhetsrevisor i ett år till.

Förändringar har aldrig varit min grej.


fredag 29 juli 2016

Receptbok: Färska vårrullar

När jag först åt på resturangen Izakaya Moshi i Växjö blev en av mina favoriträtter snabbt de färska vårrullarna. Helt fantastiskt goda oavsett fyllning! Så när chansen kom att få tag i en egen variant av receptet så tog jag tag i den så snabbt jag kunde. Det är lite pill, och en konst att göra bra - men alltid otroligt smaskigt.

Man kan dela upp hela processen i tre steg: 1 Dippsåsen,  2 Förbereda vårrullarna och 3 att faktiskt göra och äta dem.

Dippsåsen:
- 1 chili (rensad och strimlad)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 5 msk socker
- 0.5 dl kokande vatten
- 0.5 dl fisksås
- 3 st färskpressade lime

Lägg chilin, vitlöken och sockret i en skål. Häll över det varma vattnet, och sedan även fisksåsen och limesaften. Rör om till sockret har smält. Låt stå i kylskåp minst 30 minuter.

Förbereda vårrullarna:
- 100g glasnudlar
- 2 morötter
- 0.5 gurka
- Isbergssallad
- Färsk mynta
- Proteinet/Huvudsmaken (jag har provat med räkor, lax och crabsticks. Allt blir supergott).

Glasnudlarna: Koka upp vatten. Ta sedan bort från plattan och låt nudlarna ligga i vattnet i 3 min. Skölj i kallt vatten och klipp nudlarna kortare (jag tar bara saxen och klipper lite hejvilt).

Resten: se till att alla ingredienser är i tunna strimlor. Det ska vara tunt och inte för långt (jag tycker det passar bra om morötterna och gurkan är en halv vårrulle  långa).

Att faktiskt göra och äta dem:
- Rispapper
- varmt/ljummet vatten
- vårrulleingredienser
- dippsåsen

Häll vattnet i en form så pass stor att du kan lägga rispappret i (min stekpanna är perfekt). Lägg i rispappret så att det mjuknar (det ska gå att böja utan problem men behöver inte bli så mjukt att det rullar sig).

Ta upp pappret och placera framför dig. Lägg i fyllningen. Tänk på att inte fylla för mycket och ge gott om plats i kanterna.

Vik in "kortändarna" och rulla sedan. Så hårt du vågar. Försök undvika att det blir öppningar på kanterna. Och ha inte panik! Det är svårt och det är ok.

För att äta dem delar du en vårrulle på mitten med en bra kniv, och doppar i såsen innan du dör av en foodgasm!

Receptbok: Onigiri

Igår körde jag asiatiskt tema på middagen och gjorde, för första gången, hemmagjorda ongiri (risbollar) och färska vårrullar (för miljonte gången). Båda blev väldigt lyckade så jag tänkte dela med mig av mina hemligheter.

Onigiri
Ett sant manga och anime fan har växt upp med onigiri utan att någonsin hitta det i verklighetens västvärld (fine, ett sant manga och anime fan boendes i västvärlden). Det är "to go" maten i alla serier. En manga jag läste hade hela sin symbolik uppbyggd kring denna japanska "comfort food". En Bento-entusiast har också upptäckt alla söta risfigurer som verkar vara obligatoriska i dessa japanska matlådor. Risbollar alltså.

Du behöver:
-Ris (klibbigt sushiris. Jag använde grötris)
-Salt
-Fyllning (finns hela avhandlingar om vad som kan vara i en onigiri. Kort svar är vad som helst. Jag hade lax)
-Nori (sjögräs)
-En skål/kopp i lagom storlek som du vill ha dina bollar
-Plastfolie
-En slev

Hur gör man:
Förbered och koka riset nästan som om du skulle göra sushi:
- Häll upp riset i en kastrull, täck med kallt vatten och rör tills vattnet blir grumligt. Häll ur vattnet (jag använde ett durkslag med hål så små att riset inte åkte igenom). Upprepa tills vattnet är klart. 
- Ris och kallt vatten i kastrullen och låt koka upp. Rör om då och då.
- När det kokar sänk temperaturen och låt stå på plattan i 8 minuter med lock (jag rörde om en eller två gånger).
- Stäng av plattan och låt riset "ånga" sig färdigt i ca 15 minuter (håll koll på vattnet så det inte försvinner innan riset är genomkokt.
-Blanda riset med salt och rör/blanda så att det svalnar lite

Nu är riset förberett!

Att göra en risboll:
- Lägg plastfolie i koppen
- Lägg riset i koppen och använd sleven för att trycka/packa ut luften
- Gröp ett litet hål så du kan lägga i fyllning
- Stäng plastfolien så att riset blir en boll. Arbeta bollen så att luften trycks ut. Forma bollen så som du vill ha den (traditionellt trekantig men jag gjorde bollar)
- Linda in den lite i en bit Nori så att du kan hålla i den när du äter! (Jag hade ingen hemma och använde bakplåtspapper)

Klar! Njut av din japanska erfarenhet ;)

söndag 24 juli 2016

Bland Radler och Bratwurst

Jag spenderade ca 10 dagar i Tyskland. Mitt första besök i landet någonsin, om man inte räknar två timmar på en tom tågstation mitt i natten i Berlin när vi bytte tåg på skolresan Prag-Hässleholm (ingen räknar någonsin det). Jag hade fantastiskt kul och jag tog i princip inga foton. Både jag och Andy tog för en gång skull telefonsemester (de som känner mig och tycker att jag är telefonberoende ska veta att jag är ingenting mot Andy). Det betydde att jag ibland inte ens tog den med mig. På flera sätt så oerhört befriande.

Andy gjorde min semester mycket mer ambitiös och äventyrsfylld än vad jag förväntat mig. Jag som ojat mig över att träffa hans familj för första gången fick (förutom mamma, pappa och bror) träffa morbror, moster, kusiner, mormor och morfar. Vi utforskade utanför hans lilla hemstad och såg området omkring det frankiska (?) Bayern. Vi besökte Nürnberg och München, men även medeltida städer, stora vattenparker, utomhusbassänger, ett litet nöjesfält, en äventyrsskog i sann "klättra och åka linbana"-anda, en BMW-värld  och åt massor av tyska maträtter jag aldrig hört talas om förr.

Men några bilder blev det ju.

onsdag 15 juni 2016

Sommarmåsten


Svensk sommar är här med ganska behaglig temperatur, sol ibland och regn i luften. Jag har ganska mycket fri tid i sommar och tänkte här lägga fram en liten plan/önskelista på sommarupplevelser jag vill skaffa mig sommaren 2016.

Vakna av att solen sticker mig i ögonen.
Se solnedgången
Äta jordgubbar i överflöd, särskilt i mjölk

Svensk sommar i en skål
Läsa en bok bara för att det är kul
Äta frukost i solen, gärna på en balkong
Grilla
Baka något gott
Kanske söta knapp-kakor?
Gå på Växjös allsångskvällar med vänner och ha picknick i gräset
Äta glass
Bada
Åka på miniutflykter med mina fina vänner
Kanske till James Bond muséet vi hört så mycket om
Hålla mitt rum någorlunda i ordning
Besök ställen i Tyskland jag inte kan uttala
Dricka vin på balkongen långt in på kvällen
Ha André på besök i Växjö
Gå på bio
Blåsa såpbubblor


Gå på loppisar och sommarmarknader
Köpa en bok i Tyskland och utöka min samling
Prova laga en ny rätt efter nytt recept
Varför inte en kyckling och jordgubbssalladswrap?

torsdag 26 maj 2016

Livet förändras

Jag börjar inse att jag håller på att lämna campuslivet. Det känns så konstigt. Skönt på många sätt, fruktansvärt på andra.

Jag har också en pojke jag tycker om. Som jag tycker ganska mycket om. Och som flyttar från Växjö i början av juni och börjar jobba i Oxford i juli. Så då ska jag helt plötsligt hamna i ett distansförhållande. Jag är lite rädd. Men samtidigt, om jag inte försöker kommer jag aldrig att förlåta mig själv.

Hur kommer mitt liv se ut om ett halvår? Om ett år? Om två år? Just nu vet jag inte, och inser att jag kanske inte kan komma att planera. Jag får ta det som det kommer och försöka följa med de känslor och möjligheter som dyker upp. Vilket ni som känner mig vet inte är min grej. Men som samtidigt kan vara ganska skönt.

fredag 6 maj 2016

Karin Boye

Varje år när våren kommer, och varje gång jag står inför omväldande beslut, tänker jag på  Karin Boyes dikt

Ja visst gör det ont

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan  
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
                              och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider  -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra  -
svårt att vilja stanna
                              och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
                              som skapar världen.

fredag 22 april 2016

Erika önskar sig del 2

Lite fler inspirationstips:

Spelet Fluxx. Finns flera varianter, jag är särskilt förtjust i Batman och Adventure Time

Spelet Munchkin. Finns också flera varianter/expansioner men jag skulle vilja ha grundutgåvan

Spelet Cards against humanity. Grundvarianten (amerikansk eller brittisk spelar dock mindre roll)

Roterande kylskåpsbricka. http://www.bluebox.se/Kylskapsbricka-Squircle

Hade ju en fin bärbar grill som nu har fått gå hädan. Dags för en ny? http://www.roligaprylar.se/Baerbar-Notebook-Grill.html

tisdag 19 april 2016

Erikas önskelista till sin födelsedag

Jag har börjat tagga födelsedagsfest i slutet av maj (ja jag vet, hejjagalen som få men jag älskar födelsedagar) och människor har börjat fråga mig vad jag önskar mig.

Sånt här kanske:
 
Ett fint och sött förkläde. Gärna pastelligt ljust eller färgglatt, men behöver inte vara gulligt och blommigt.

Presentkort är trevligt. Jag handlar frekvent på HM, Ica, Ikea ... Willys?  
- Biobiljetter skulle också funka.
- Massage så jag faktiskt går. Har blivit rekommenderad till Kajsa Henningsson, som ska vara bra, nära och inte superdyr. http://www.olympentraningscenter.se/sida15.html
Om inte ett presentkort på ett särskilt ställe varför inte en shoppingdag tillsammans?

Söta och roliga saker/pryttlar (tesilar) och kläder i tryck med pandor, superhjältar, Disney, sailor moon
Exempel, men inte nödvändigtvis:
https://www.wish.com/c/559e958a4443a052fdba134f
https://www.wish.com/c/548fb0e2653d511bb2e99b94
https://www.wish.com/c/548fb0e2653d511bb2e99b94
https://www.wish.com/c/54ade185f552bf0a46690c6e
https://www.wish.com/c/52d953545aefb07476c05441
https://www.wish.com/c/54a8a5013b64454814a76ec7
https://www.wish.com/c/53d01798d9113973642d7261
https://www.wish.com/c/561daddaa167d3055de024eb
https://www.trendyhq.com/products/touch-sensor-totoro-led-night-light?variant=14804738310&utm_source=fb-gbp&utm_medium=cpc&utm_campaign=THQ-NIGHTLIGHT-SE-WC-OPT&utm_term=SE_23++F_NIGHTLIGHT_FEEDS-MOB_WC_PUR-BLUE-HAYAO-EXT-TOTORO-AUTO&utm_content=fbpost-1200x1200-blue 

"Persepolis"
- Finns som animerad film och grafisk novell (tänk serietidning). Vill gärna ha båda (om man köper boken finns flera delar, men den säljs "complete" också).

"Sveriges 100 märkligaste sevärdheter"
-Bok (helst pocket)
 
Jag är en samlare i mitt hjärta men min plånbok hänger inte alltid med. Vad sägs om att hjälpa till med att utöka mitt utbud av Ghibli, Pixar och Marvelfilmer? Bara att fråga vilka jag har/saknar. 
 
Ett strykjärn och strykbräda 

måndag 18 april 2016

tisdag 26 januari 2016

Att lära sig ett tal

Idag har jag spelat in mig själv, gång på gång, och lyssnat på mig själv, gång på gång. Bara för att inse att mitt tal på 5-7 minuter är max 3 minuter långt. Bara för att bestämma mig för att jag inte kommer hinna lösa det och får väl prata i 3 minuter istället för 5. Stefan Löfven tar nog inte illa upp.

torsdag 7 januari 2016

Winter Wonderland

Om ni inte har märkt det är det snöigt ute. Växjö har blivit ett riktigt vinterland - och det slutar verkligen inte snöa! Min hud har inte varit så glad men jag har varit utomhus som bara den (eller ja, jag har gått på en och annan promenad).
Innan tyskarna åkte hem




Är typ redan trött på snön, men är tacksam för ljuset det för med sig.

måndag 4 januari 2016

Mentalt utmattad

Idag åkte våra sista gäster från nyårsfirandet. Det har varit otroligt roligt att träffa alla och nyårsfesten var hur bra som helst - men det är inte mycket som slår känslan av att ha sitt hem för sig själv igen.

Nu kan jag försöka hitta min andning och börja tänka på 2016. Jag avskyr ju förändringar men inser samtidigt att de är så illa tvungna. Jag vet ju även av erfarenhet att min lycka inte kommer från någon annan än mig själv - jag är den som lever mitt liv helt enkelt. Ska jag bli nöjd med 2016 är det jag som måste se till att det händer!

lördag 2 januari 2016

Nyårslistan 2015

Ännu ett år har flugit förbi utan att jag har hunnit med. här står jag nu i januari 2016 och funderar över vad fasen jag har hållt på med egentligen? Jadu ^^ Kul hade jag i alla fall ;)

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Arbetade som kursledare för EF i Brighton. Det var en helt ny upplevelse och jag är så glad att jag tog chansen - även om min (välbehövda) semester rykte ;)

Jag besökte St. Petersburg och Ryssland! Också en helt fantastisk upplevelse, och en resa utan dess like - att åka Finlandsfärja för första gången, se St. Petersburg och Helsinki, en rysk-ortodox kyrka och balett allt för första gången =) En underbar resa och jag är så glad att jag kom iväg.
Den rysk-ortodoxa kyrkan
Förutom det så såg jag min första Pride parad, besökte Smålands museum, såg Växjös Domkyrka, besökte Kronobergs borgsruin och insidan av Teleborgs slott för första gången.

Höll du några av dina nyårslöften?
Jag vet inte om jag hade några nyårslöften för 2015...

Vad är dina nyårslöften för 2016?
Att inte välja den trygga vägen, utan verkligen göra det jag vill.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nope.

Vilka länder besökte du?
England :D (igen), Finland och Ryssland!
Utsikten från där jag bodde i Brighton

Är det något du saknade 2015 som du vill ha 2016?
Svaret från förra året: "En klarare bild av hur jag vill att min framtid ska se ut. I dagsläget skjuter jag upp det oundlvikliga och under 2015 vill jag komma fram till en någorlunda plan."

Det slutade ju med att jag bara sköt upp allting till det här året, och nu är jag så illa tvungen att bestämma mig.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid minnas, och varför?

Om jag får vara lite löjlig är det nog första natten på St. Petersburgs-resan när jag träffade Ryan och Sara för första gången. Även om livet vill sig så att jag aldrig träffar någon av dem igen var de fantastiska människor som jag är så glad över att få träffa.  
 
Jag, Ryan

Vad var din största framgång i år?

Jag är stolt över att lyckas gå från "vanlig" presidial i Linnéstudenterna till vice ordförande - och lyckas vara både studiesocialt ansvarig och tillförordnande ordförande när Daniel är pappaledig. Det gick långt ifrån perfekt alla gånger, men jag lyckades bra tycker jag.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
För att kunna åka till Ryssland jobbade jag som en galning, under Ryssland var det väldigt kallt och när jag till slut kom hem igen släppte förkyldningen från helvetet lös. Jag var sjuk en lång period och hatade varenda dag. Sååå rastlös.

Bästa köpet?
Jag svarar alltid resor här, och hur kan jag svara annorlunda den här gången? Jag tror inte att Englandresan kan räknas som ett köp eftersom jag jobbade, men Rysslandresan kostade ju en liten slant.
Svansjön


Vad spenderade du mest pengar på?
Sushi. Gud vad jag har spenderat pengar på mat - och då med betoning på sushi. Lätt min favoriträtt, och det har fungerat fantastiskt som tröstmat när man har haft en stressig vecka.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Människorna jag träffade. Förutom Ryan och Sara innehöll 2015 även "tyskarna". Malte, Sebastian, Steffen och Lena invaderade våra liv VT15.
Mandy, Josefin, Malte, Rebecca, Sebastian, Steffen, Jag, Viktoria, Nathan

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
 Svårt att säga. Jag har inte varit ledsnare, men osäkerheten och tankarna på förändringarna som 2016 innebär har skapat osäkerhet. Förändringar är inte min starka sida och tills att jag faktiskt vet vart jag kommer ta vägen kommer oroligheten ligga kvar. 

Vad önskar du att du gjort mer?
Pratat mer med mina "Skånevänner". 2015 var jag uberdålig på att hålla kontakten.

Hur spenderade du julen?
Inledde traditionsenligt med julaftonsbio tillsammans med André och Ricky (Snobben), risgrynsgrötlunch (det här året i mamma och Jimmis nya lägenhet istället för i huset) och sedan drog vi vidare till mormor för Kalle, julmat och julklappar. Riktigt trevligt.
Dekorerade såklart lägenheten också
Blev du kär i år?
Svår fråga. Förälskad absolut. En resa som tog slut nästan lika snabbt som den började.

FavoritTV-program?
Är verkligen värdelös på att se på tv. Men under julhelgen visade mina brödrar mig "One Punch Man" och den var riktigt rolig.

Bästa boken du läste i år?
Har haft ett dåligt bok-år. Läste nästan alla Liftarens guide till galaxen böckerna, och de var helt ok.

Något du önskade dig och fick?
Massor. Det mesta var upplevelser och saker som jag skaffade på egen hand. Ett sista år på Linnéstudenterna.

Årets bästa film?
Oj jag vet inte. Kom Imitation Game ut 2015? Otroligt fin.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag jobbade men tog halvdag för att kunna leka såpalekar med Patrik och Micha. Otroligt skoj! Vi kom trea (av tre lag men ändå). Dagen avslutades med ett besök på Slottsstallarna där vi drack goda drinkar och lyssnade på liveband.

Vilken politisk debatt engagerade dig mest?
Flyktingkrisen och gränskontrollerna.

Vem saknade du?
Mina vänner från Skåneland.

De bästa nya människorna du träffade?
Har ju redan pratat om dem en del, så jag vet inte om de behöver en presentation.
Georgia, Pirtha, jag

Sara, Derek, jag, Ryan

jag, Valentina, Julia
En värdefull läxa du lärt dig i år?
Att jag kan, jag vill och att jag vågar. Jag måste bara komma ihåg det.