fredag 4 juli 2014

Boklista





Snabbläsare eller långsamläsare?
Snabbläsare och sträckläsare. Jag flyger över formuleringar och meningar som om jag vore utsvulten, och eftersom jag ofta måste ha långa uppehåll mellan böcker är det kanske så som är fallet. Är det en bok värd eftertanke måste jag fokusera och koncentrera mig för att faktiskt läsa varje ord. Ofta slutar det med att jag hellre läser boken två gånger för att vara säker på att inte missat något.

Tegelstenar eller tunnisar?
Oj det är så olika. Tegelstenar är nog inte det jag dras till i första hand dock. Jag tycker inte om när en bok blir "trögflytande" och förlorar sig i allt för mycket oväsentligheter. En kortare bok har inte lika mycket utrymme till det ;)

Bibliotek eller bokhandel?
Jag tycker mycket om bokhandlar. Mina första val på önskelistor och när jag ska ge presenter är just böcker, och jag vill gärna äga böcker som jag tycker om. Men mitt hjärta är vigt åt biblioteken. Det är något otroligt magiskt och vackert över så många skatter på samma ställe, och att ha möjligheten att läsa dem alla. Mina högstadieår spenderades mer eller mindre helt och hållet på det lilla biblioteket i Osby och jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag gick in på universitetsbiblioteket för första gången - det är STORT!

Ljudbok eller e-bok?
 E-bok. Jag föredrar riktiga böcker och vill kunna hålla i dem, men har provat digitala böcker och det gick över förväntan. Däremot har jag otroligt svårt för ljudböcker. Rösterna blir inte som jag gör dem i huvudet, och jag kan inte bestämma hastigheten, betoningarna eller tolkningarna.

Inbunden eller pocket?
Inbunden. Jag fullkomligt älskar inbundna böcker, även om pocket är smidigare om jag ska åka någonstans. En pocket känns inte riktigt som en "riktig" bok, utan är mer ett tjockt häfte så du kan läsa texten.

Vampyrer eller spöken?
Jag har svårt för spökberättelser. Det är få som jag har läst och tyckt om. Däremot finns det flera böcker om vampyrer som jag gillade när jag läste dem. Anne Rice serie slukade jag som tonåring, och jag kan uppskatta Dracula även om jag har svårt för bokens struktur.

En i taget eller slalomläsning?
Oj! En i taget. Hur kan man ens läsa på något annat sätt? Jag absorberas helt in i boken och karaktärerna. Är boken bra är jag absorberad även när jag inte läser den. Jag hade aldrig klarat av att ge en bok rättvisa om jag försökte mig på en till samtidigt.

Nytt eller gammalt?
Väldigt blandat. Är otroligt dålig på att ha koll på nytt och vågar inte påbörja en bok förrän jag vet att jag har tid att bli helt absorberad av den. Det blir inte läsning så ofta då. Men det blir väl inte heller alltför många av de stora klassikerna, även om jag har betat av en hel del av dem också.

Bokmärke eller hundöra?
Bokmärke, men det har hänt att det blir hundöron när inget finns till hands. Jag försöker dock vara snäll mot mina böcker.

Snacks eller godis?
Jag sätter gärna fram lite dricka eller något att tugga på, men glömmer ofta bort det när jag väl läser. Har hänt mer än en gång att jag försöker mig på att dricka kallt te ;)

Biografier eller memoarer?
Inte riktigt min grej något av dem, men biografier skulle jag vilja säga.

Skräck eller chicklit?
Chicklit antar jag. Inte mina förstaval av genrer någon av dem, men jag har verkligen inget intresse av skräck. Jag kan mycket väl titta på en romantisk komedi på tv och chicklit är lite samma sak. Kan vara trevligt när man söker något lättsamt - men då "offrar" jag inte gärna min läsenergi.

Soffan eller sängen?
Soffan. Tycker generellt inte om att läsa i sängen, även om det också händer. Men jag kan däremot inte få in rytmen "läsa innan jag somnar".

Inne eller ute?
Inne. Jag kan visst läsa utomhus, men har svårt för alla distraktioner, som sol och insekter.

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?
I första hand försöker jag gå efter originalspråk, men det beror så mycket på författare. Vissa författare är konstnärer som målar en berättelse med sina ord och varje bokstav är så noga placerad att det är en ren njutning bara att läsa orden. Andra har inte samma finess, men berättelsen kan vara fantastisk ändå - i sådana fall tycker jag inte det är så viktigt om boken är översatt eller inte. Sen kan översättningar vara fantastiska eller hysteriskt roliga. Jag har hört mycket fint om Harry Potter på norska till exempel.

Poesi eller prosa?
Prosa. Jag skriver, lyssnar och läser gärna på poesi men kan inte tugga igenom en diktbok. I en hel diktsamling är det kanske en som jag fastnar för och verkligen älskar. Det är inte energi som jag orkar lägga.

Kvinnliga författare eller manliga författare?
Irrelevant.

Boken eller filmen?
Adaption är alltid svårt. Jag har sett filmer baserade på böcker och böcker baserade på tv-serier och filmer. Går man in för att det ska vara samma kommer man bli besviken. Däremot finns det fantastiska berättelser och ha möjligheten att få se en berättelse man älskar i olika perspektiv, tolkningar och medier tycker jag är fantastiskt. Böcker kan göra så mycket som filmer inte kan, och vice versa. Jag antar att jag säger båda, om de är välgjorda tolkningar av välgjorda berättelser.

Kokbok eller Bakbok?
Beror helt på. Kanske ingen egentligen. Jag tycker mycket om båda, men det slutar sällan med att jag använder dem.

Kärlek eller spänning?
Så olika. Spänning skulle jag vilja säga.

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade:
Svår fråga. Jag vet inte riktigt vad som räknas som vuxenbok. Sagan om ringen böckerna kanske? Jag har ju mest läst fantasy och det räknas ofta inte som barnböcker. Annars har jag en väldig kärlek för böcker som är mellanting, eller all-ting. Som ofta klassas som barnböcker men som tar upp så många perspektiv och element att en vuxen kanske uppskattar den ännu mer än barn. 

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom:
Iliaden kanske. Under en universitetskurs jag läste som sommarkurs gjorde vi några hemtentor som grundade sig i den. Så jag har läst flera hela kapitel och slöläst större mängder. Nästan allt faktsikt.

Jobbigaste bok jag läst:
Jag vet inte. Det var en förra sommaren som var så fruktansvärt hemsk att jag fick lägga undan den flera gånger. Jag kommer inte ihåg vad den hette, men den handlade om barnprostitution i asien.

Bästa barnboksförfattaren:
Jag har inte växt upp med de böckerna, men jag tror ändå att jag skulle vilja säga Dr. Seuss. Så vackert hanterande av ord kommer man sällan över - och allt mer sällsamt är det för barn att få tillgång till.

Bok som berört mig mest:
Den oändliga historien samt En man som heter Ove. Så vackra och igenkännbara. 

Fann den här boklistan hos fina Simone.

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag tyckte också om den =) Lite ovanligare frågor.

      Radera
  2. Har köpt "En man som heter Ove". Den har legat i Katrineholm i ungefär ett år, ser så fram emot att läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är i samma situation med Backmans andra bok "Mormor hälsar och säger förlåt". Taggar inför semestern!

      Radera