söndag 4 februari 2018

Vad är vi rädda för idag?

För ett par år sedan var jag på en föreläsning där någon på LNU diskuterade hur vi kan tolka samhället utifrån vilka som är antagonister i film. Han pratade specifikt om vad vi är rädda för i skräckfiöm, men jag tänker att det inte måste endast måste vara det vi skrämmer oss själv med - att vi kan tolka samhället även utifrån vad vi bekämpar i tex actionfilmer. Eller ja, skildringar öht kanske. Särskilt filmer med soldater eller terror har ju förändrats tydligt genom åren. Fienden kommer från Ryssland/Japan/Mellanöstern beroende på när filmen är gjord.

Jag som är intresserad av grekisk mytologi och superhjältar tänker främst på antagonisterna i filmer som Herkules av Disney, Percy Jackson film/bok, och Wonder woman. I Herkules och filmen om Percy Jackson är antagonisten Hades. Guden över döden är ondskan som måste bekämpas. Men i böckerna om Percy, och särskilt i den senaste filmen om Wonder woman är det Ares som spelar rollen som antagonist. I dessa består inte ondska i döden, utan i kriget som leder till död.

Vad det säger som vårt samhälle vet jag inte. Men det hade varit intressant att veta om någon har forskat i ämnet, och vad de i så fall kommit fram till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar